Etiketter

Bröd (5) dessert (10) drycker (12) Familj (14) Fest (15) Fisk (23) fläsk (1) frukost (25) fusk (21) färdigmat (2) förrätt (7) GI-värde (4) grekiskt (2) gryta (13) Hälsa (2) höst (2) Istället för potatis (17) Italien (5) Jul (10) Konferens (6) korv (6) kryddor (2) Kyckling (27) kött (39) Köttfärs (15) lamm (2) LCHF (5) Mexico (10) Mobilblog (1) Mobilblogg (7) omelett (6) orientaliskt (4) Ost (37) pasta (24) Påsk (1) resa (12) restaurang (19) skaldjur (14) snabbt (51) soppa (16) spenat (3) Stuvning (4) svamp (3) Sås (28) teater (1) tomatsås (2) tonfisk (2) Utrustning (3) vegetariskt (5) vickning (8) vikt (6) vin (1) vitkål (5) Ägg (14)

onsdag 8 december 2010

Cremig och Fraiche, Hannas val!

Ikväll har vi ett ymnigt snöfall utanför. Temperaturen är kring noll så det finns förutsättningar för ett vackert landskap att vakna till. Hannas balettfröken, Nathalie Taranger, har fått "influenza" och baletten var inställd idag. Till helgen har de sina stora föreställningar så vi får hoppas att hon kurerar sig.

Jag frågade Hanna, "om du skulle laga mat ikväll vad skulle du laga då?" "Någon god soppa" blev svaret. Sagt och gjort, jag googlade fram en köttfärsgulasch och satte igång.


  • 500 g nötfärs eller blandfärs
  • 2 stora gula lökar
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 3-4 msk tomatpuré
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk sambal oelek
  • ½ msk rödvinsvinäger
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 4-5 morötter
  • 1,5 liter vatten
  • 2 köttbuljongtärningar
  • Salt
  • Peppar
  • 4 matskedar olivolja
Nu hade jag ingen rödvinsvinäger utan tog balsamico istället. Köttbuljongen blev medelhavsbuljong, ett minne från Frankrike. Så här gjorde jag.

Skär paprika, morötter och gul lök i centimeterstora bitar, hacka vitlöken.

Fräs gul lök och vitlök blank i olivolja i en stor gryta.


Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och sambalolek och låt det fräsa en stund, fortsätt med vatten, vinäger och morötter. Låt koka upp och småsjud ca 10 minuter.

Fräs under tiden köttfärsen i en stekpanna tills den smular sig. Salta och peppra.

Häll färsen i grytan med buljong och lök, tillsätt paprikan. Låt sjuda ytterligare ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar om det behövs.


Jag serverade med en klick creme fraiche, det blev pricken över i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar