Till kvällen blev det Parmesan- och vingratinerad fänkål till rökt lax.
- 800 g fänkål
- 1 dl torrt vitt vin
- 2½ dl mellangrädde
- 1+1 dl riven parmesanost
- 3/4 tsk salt
- 1 krm nymald vit- eller svartpeppar
Koka upp saltat vatten i en kastrull och förväll fänkålen i ca 5 min tills den är nästan mjuk. Häll av vattnet och spola med kallt vatten. Låt fänkålen rinna av väl.
Koka ihop grädden och vinet tills det bir krämigt. Rör i 1dl riven ost och smaka av med salt och peppar.
Lägg fänkålen i en gratängform eller fyra portionsgratängformar. Häll över såsen. Avsluta med riven ost. Gratinera mitt i ugnen i 15 min eller tills den fått färg. Servera genast med rökt eller rimmad lax.
Vi åt Falkeskogs rökta lax som vi köpte på Hemköp till extrapris. Den smakade som rimmad lax, väldigt salt. Min käre make satt och undrade vad det var han åt. Själv tyckte jag det påminde om potatisgratäng.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar