Etiketter

Bröd (5) dessert (10) drycker (12) Familj (14) Fest (15) Fisk (23) fläsk (1) frukost (25) fusk (21) färdigmat (2) förrätt (7) GI-värde (4) grekiskt (2) gryta (13) Hälsa (2) höst (2) Istället för potatis (17) Italien (5) Jul (10) Konferens (6) korv (6) kryddor (2) Kyckling (27) kött (39) Köttfärs (15) lamm (2) LCHF (5) Mexico (10) Mobilblog (1) Mobilblogg (7) omelett (6) orientaliskt (4) Ost (37) pasta (24) Påsk (1) resa (12) restaurang (19) skaldjur (14) snabbt (51) soppa (16) spenat (3) Stuvning (4) svamp (3) Sås (28) teater (1) tomatsås (2) tonfisk (2) Utrustning (3) vegetariskt (5) vickning (8) vikt (6) vin (1) vitkål (5) Ägg (14)

söndag 13 mars 2011

Söndagsmiddag med GI-stuk

Idag jobbade den käre maken. Jag gjorde en insats vad gäller maten. Igår gjorde jag en coleslaw


Ungefär så här. Variera med olika delar lök, morot, kanske äpple, creme fraiche istället för yoghurt, you name it.
5 dl strimlad vitkål
  • 5 dl grovriven morot
  • 2 tsk Dijonsenap
  • 1 dl majonäs
  • 2 dl Turkisk yoghurt
  • pressad citron saft
  • Flingsalt & peppar
Strimla vitlök och lök. Riv morot. Blanda övriga ingredienser till en dressing och blanda alltsammans.

Igår gjorde jag även en Paella. Jag köpte ett paket av ICAs djuprusta blåmusslor som jag kokade i vin. Det blev lite musslor över som jag gratinerade som entrerätt idag. 5 stjärnor!

Gratinerade blåmusslor

25-30 vinkokta musslor
75 g rumsvarmt Arla smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
rivet skal av 1 lime
2 msk hackad färsk timjan eller persilja


Sätt ugnen på 275°.  Ta loss musslorna och lägg dem i ena skalhalvan på ett ugnsäkert fat. Blanda ihop kryddsmöret. Klicka det på musslorna. Hit kan du förbereda och ställa i kylen tills det är dags. Gratinera i övre delen av ugnen i 3-5 min.
 

Den käre maken hade vid tisdagsinköpet införskaffat Spareribs.  Jag grillade i ugnen. Det här kommer jag göra om när kolgrillen går igång, mört och gott!

  • 1 ½ kg tunnskurna revbensspjäll eller kamben
  • 1 liter vatten
  • 3 köttbuljongtärningar

Dela spjället så att det går ner i en stor kastrull.
Häll på vatten och lägg i buljongtärningarna.
Koka spjället i ca 1 tim.
Ta upp det, låt rinna av och svalna.
  
Marinad:
3 msk smör och rapsolja
3-4 msk chilisås av ketchuptyp
1 msk kinesisk soja
1-2 tsk mald ingefära
1-2 tsk sambal oelek
2 msk flytande honung
½ tsk salt
Blanda smör och rapsolja, chilisås, soja, ingefära, sambal oelek, honung och salt i en bunke. 

Skär spjället i bitar längs med benen.
Vänd runt dem i marinaden.
Låt marinera några timmar eller över natten.
 Grilla spjällen runt om över glöd, eller på en plåt med bakplåtspapper i övre delen av ugnen ca 15 min.
Vänd runt ofta.
Här sätter jag etiketten fusk för det var lite väl mycket honung tycker jag.
Servera med coleslaw. Jag gjorde även en 

Tomatpaj a la  GI

  • 3-4 tomater
  • 2dl creme fraiche franska örter
  • 2 ägg
  • Salt peppar

Skiva tomaterna och lägg i en ugnsfast forn. Salta och peppra. Rör ihop ägg och creme fraich. Häll över tomaterna Grädda i 200 gr ca 30 minuter.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar