Etiketter

Bröd (5) dessert (10) drycker (12) Familj (14) Fest (15) Fisk (23) fläsk (1) frukost (25) fusk (21) färdigmat (2) förrätt (7) GI-värde (4) grekiskt (2) gryta (13) Hälsa (2) höst (2) Istället för potatis (17) Italien (5) Jul (10) Konferens (6) korv (6) kryddor (2) Kyckling (27) kött (39) Köttfärs (15) lamm (2) LCHF (5) Mexico (10) Mobilblog (1) Mobilblogg (7) omelett (6) orientaliskt (4) Ost (37) pasta (24) Påsk (1) resa (12) restaurang (19) skaldjur (14) snabbt (51) soppa (16) spenat (3) Stuvning (4) svamp (3) Sås (28) teater (1) tomatsås (2) tonfisk (2) Utrustning (3) vegetariskt (5) vickning (8) vikt (6) vin (1) vitkål (5) Ägg (14)

söndag 6 mars 2011

Söndagsmeny med GI

Även idag har vi haft en "vårig" dag. Hanna och jag tog en promenad i vårsolen. Gruset ligger i drivor på gångbanorna efter all halka de senaste månadern. Nu längtar vi efter sopmaskinen.

Till lunch åt vi en husmansklassiker, Gratinerad falukorv, helt OK om det är en köttrik korv. Till det blev det Blomkålsmos för min del.



Efter promenaden gjorde jag en dessert från mitt bokreafynd Lättlagad GI av Ola Lauritzson. Hallon och Chokladmousse.

  • 100 g 70% choklad
  • 1 äggula
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl hallon
  • ½ msk råsocker
Mosa hallonen med en gaffel. Blanda med sockret. Vispa grädden och rör i sockret. Smält chokladen och rör i äggulan. Blanda i hallongrädden i chokladen och häll upp i portionsglas. Ställ kallt en timme.



Obs! Den var mycket chokladmustig. Servera gärna med extra grädde och ta små glas. Portionen var avsedd för två portioner, vi gjorde tre men hälften blev kvar i glasen.
 Innan desserten gjorde jag en Citronig räkpasta

  • 2 charlottenlökar
  • 1 ½ dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 fiskbuljongtärning
  • ½ tsk fransk senap
  • 1 tsk citron
  • 1 stor näve räkor
  • valfri fullkornspasta
  • salt, peppar
Smält den finhackade löken i en kastrull. Smula på buljongtärningen och häll på vin. Reducera till hälften och häll sedan på grädden. Koka krämigt, smaka av med senap, citron och kryddor. Lägg i räkorna och rör i creme fraichen och låt det bli varmt utan att koka. Servera med fullkornspasta.


Den käre maken slickade inte bara kastrullen utan ockskå såssleven


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar