Etiketter

Bröd (5) dessert (10) drycker (12) Familj (14) Fest (15) Fisk (23) fläsk (1) frukost (25) fusk (21) färdigmat (2) förrätt (7) GI-värde (4) grekiskt (2) gryta (13) Hälsa (2) höst (2) Istället för potatis (17) Italien (5) Jul (10) Konferens (6) korv (6) kryddor (2) Kyckling (27) kött (39) Köttfärs (15) lamm (2) LCHF (5) Mexico (10) Mobilblog (1) Mobilblogg (7) omelett (6) orientaliskt (4) Ost (37) pasta (24) Påsk (1) resa (12) restaurang (19) skaldjur (14) snabbt (51) soppa (16) spenat (3) Stuvning (4) svamp (3) Sås (28) teater (1) tomatsås (2) tonfisk (2) Utrustning (3) vegetariskt (5) vickning (8) vikt (6) vin (1) vitkål (5) Ägg (14)

söndag 31 juli 2011

Sommarens glädjeämnen

Visst är det härligt med sommar. Vi har haft en del regn men det har inte varit några otäcka regn utan härliga sommarregn. Sista dagarna har dock vädergudarna varit på bra humör och skickat sol och värme till oss. Alldeles lagom värme i kombination med en fläktande vind. Äntligen kommer altanen till sin rätt. Just nu sitter jag i skuggan och äter frukost, svalkar mig efter en tropisk natt.

En annan trevlighet med sommaren är allt trevligt umgänge med släkt och vänner som blir av. Igår fick vi besök av vänner från Medåker; Erika, Sven-Åke och lilla Molly.  Molly var överförtjust i "Karra" och i att spela gitarr.




Erika och den käre maken körde ner till Feskekôrka och köpte en hel laxsida, färska räkor och havskräftor. Skaldjuren njöt vi till förrätt och laxsidan förvandlade den käre maken till något gudomligt på grillen. Han skar rutmönster i skinnsidan och kryddade den med rosépeppar, svartpeppar och salt. Det blev underbart gott. Ingen bild tyvärr.

Istället kan jag tipsa om en uppgradering av en tidigare kycklingrätt som jag presenterat tidigare. Då gjorde jag den med citron. Nu testade jag med lime istället och det blev en hit: 

Limedoftande kyckling med fetaost
  •  3 kycklingfiléer
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 dl grädde
  • 1,5 dl grönsaksbuljong
  • skal av en hel lime och saften av en halv lime
  • salt, peppar, timjan
  • fetaost och oliver
Bryn de saltade och pepprade filéerna i olja. Skiva vitlöksklyftorna och låt de brynas med i slutet. Koka under tiden upp buljong, grädde och limesaft i en kastrull. Häll det över det brynta och låt det hela koka tills kycklingen är färdig. Rör i  rivet limeskal och timjan. Smula över fetaost och strö över svarta oliver. Servera med fullkornsbulgur.

lördag 9 juli 2011

Gott, vackert men inte helt GI i vår trädgård

Just nu är den tid när det är som vackrast i trädgården. Rosorna blommar och de godaste och vackraste bären och frukterna är mogna.


En del av rosenrabatten


Krusbär


Vackra röda vinbär

Solvarma jordgubbar
I vår trädgård har vi också ett enormt bigarråträd. Trädet dignar av mörkröda söta bär. Underbart goda. Inte så bra att äta enligt GI-läran, men man kan väl fuska!


fredag 8 juli 2011

Nyttigare salt? Vackert i alla fall.

Häromkvällen hade vi en trevlig grillafton. Man brukar säga att alla tar med vad de själva vill grilla, men de här gästerna tog med sig 2 kg hel entrecote. Den grillades med "kork-smoke", en slags träkorkar som man tillsätter grillkolen för att få röksmak på köttet. Till detta serverade vi allehanda tillbehör, olika såser, sallad, broccoli, grönsakswook, Tomatpaj ... har jag glömt något? Ja, gott vin så klart. Jordgubbar till desser och konjak till kaffet. En ljummen kväll och vi satt på altanen till mitt i natten. Trevligt!

En nöjd grillmästare!









Som gåva fick vi ett Himalayasalt av gästerna.
Det är ett uråldrigt mineralsalt som bildats för miljoner år sedan då bergen reste sig ur havet. Gott och vackert.
 När jag googlar på saltet råder det delade meningar om hur nyttigt saltet är. Det är tydligen hög halt av natrium i jämförelse med andra mineralsalter.


torsdag 7 juli 2011

Någon som undrar över midsommarverandan?

Jodå, det blev midsommarlunch på altanen även om den inte var 100 % klar. Vi fick till och med sol som värmde gott denna kyliga midsommar.



Hur tänkte du nu, Tina?

Idag gjorde jag en kyckling i lergryta med citron, timjan och oliver. Ursprungsreceptet kom från Tina Nordström och jag hitta det på SVTs sajt, Niklas mat.



  • 1 färsk kyckling
  • 5 charlottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 skivad morot
  • 1 skivad palsternacka
  • 1 dl oliver
  • 1 ask körsbärstomater
  • 1 dl tärnade soltorkade tomater
  • 1 dl svarta oliver
  • 1 skivad citron
  • 3 lagerblad
  • 5 kvistar timjan
  • salt, peppar
  • 3 dl vatten
Stycka kycklingen i bitar och varva med övriga ingredienser. Häll på vatten och ställ lergrytan i kall ugn. Sätt ugnen på 175 grader. enligt Tina ska den stå ca 1,5 timmar. Jag tog ut den efter 1 timme och det räckte.


Färdig att slänga in i ugnen!

Så långt var allt bra. Men så kom vi till såsen. Vad tänkte Tina, skulle den smaka så? Först var det en simmig brun sörja till sky. Den skulle silas och hällas över ½ msk tomatpuré och kokas ihop till en god sås. Därefter skulle den smakas av med salt, peppar och en nypa socker. Till sist skulle man röra i 1 ½ msk philadelpiaost. Första smakprovet var förfärligt och den käre maken deklarerade att den såsen skulle han aldrig äta. Jag gav den en chans och när sockret kom till blev den bara besk. Jag rörde i philadelpiaosten, sen gav jag också upp. Den käre maken räddade historien genom att koka ihop en av sina goda gräddsåser istället.

I övrigt blev det riktigt gott, särskilt gott var det med körsbärstomaterna blandat med soltorkade tomater. Så, det blir nog någon liknande kyckling igen, men med eget såsrecept.